2011. augusztus 7., vasárnap

Kiskunság

Július közepére volt engedélyem a Széki lile tanösvény mellett lévő szikes tavaknál fotózásra. Sajnos ez eső elmosott minket, még éjjel összepakoltunk és hazamentünk.
Ismét kértem engedélyt és péntek délután elindultunk. Egész héten eső volt, nagyon aggódtam, hogy most lesz-e eső. Szerencsére szép időnk volt.
A tóban most több víz volt, mint a múltkor, madár is rengeteg volt. Az odavezető úton sok barkóscinegét láttunk. A sátrat a tó közepén lévő száraz kis földnyelvre állítottuk fel. A bejutás nehézkes volt, mivel mindenhol mocsáron kellett átmenni, de megérte.
Amint végleg bevonultunk a sátorba, a madarak elkezdtek visszaözönleni a tóra, hogy az éjjelt ott töltsék. Százával hangoskodtak minden irányból, hihetetlen hangzavar volt. Anita hamar elaludt, de én nem tudtam. Egyrészt az izgalom, másrészt a sok zaj miatt. Kb. 3x fél órát aludhattam. Hajnali 4 órakor már lestem kifelé, fél öt körül már mozogtak a madarak. Két sárszalonka a les előtt 1-2 méterre vonult el, sajnos még nem volt fény a fényképezéshez. Fél hat környékén már neki tudtunk állni a fotózásnak.
A sátor környékén gólyatöcsök,havasi partfutók, cankók, sárszalonkák pásztázták át a vizet és partot élelem után kutatva. Egyszer egy furcsa hangra figyeltem fel a sátor tetejéről. Meglepetésemre pont az objektív elé szállt 1-1.5 méterre. Itt még nem tudtam mihez van szerencsém, mert egyből elrepült. Kicsit később visszatért, egy fiatal sárga billegető.
Hazafelé láttunk vörös és kék vércséket, szalakótát, Kiskőrösön pedig egy műanyag kuvik viccelt meg minket. Vezetés közben láttam egy ház antennáján, körbefotóztuk, majd amikor távcsővel akartam megnézni, akkor vettem észre, hogy nem is igazi :)

Barkóscinege:
Gólyatöcs:billegető cankó:


Sárszalonka:

Kis lile:
Réti cankó:


Ezt a képet Anita készítette:


Havasi partfutó:

Sárga billegető:
Füstös cankók???:
(Ez is Anita kép)


Kék vércsék :
(A hímnél zsákmány van, sajnos ellenfényben készült, nagyon sötétek lettek a színek.)Kormos szerkő:
Gólyatöcsök:
Leveli béka:A sátor még álcázás nélkül, és álcázva:

Végezetül a MŰ kuvik, ami átvert minket:

4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...