2012. június 16., szombat

UpApa-UpAnya

A gyurgyalagos, vagy jégmadaras bejegyzésben írtam, hogy ők ketten biztosan hazánk legszebb madarai közé tartoznak. Így van ez a bankákkal is. Gyerekkoromban, nyári szünetben láttam először őket, amikor Tengelicen nyaraltunk. Azóta nem láttam ezt a madárfajt elég sokáig. Ha láttam is, csak olyan egyedekkel találkoztam, akik nem engedtek magukhoz 20-25 méternél közelebb...
Végül is elkészült a les bankáéknál. Tegnap már fiókákat láttunk. 6-8 kicsi banka lehet az odúban. 
Ma volt a les első próbája. Reggel korán, már fél hét környékén bent ültünk. Éppen, hogy az üveg bekerült, megjelent a banka szülők közül az egyik, bement az odúba. Követte őt egy karvaly, aki a villanypásztor oszlopára szállt. Ekkor még az állvány sem volt felállítva.



A karvaly vagy fél órán át vakarózott, tollászkodott. A banka közben kirepült. Majd majd megjött a párja is, de ő már nem volt annyira nyugodt. A karvaly felé nézett és nyekergő hangon adta tudtára nemtetszését. A karvaly pedig start pozícióban, tettre készen ült. Majd a banka felröppent, a karvaly is! A les mögött eltűntek, nem tudtuk mi történt! Azon tanakodtunk, vajon a karvaly el tudja-e ejteni a bankát? Közben banka anyuka visszament az odúba. Sok idő eltelt, a hím sehol. Aggódtunk. Közben elneveztük őket. A banka tudományos neve Upupa epops, ebből jött az UpApa és UpAnya :).
A tojó az odúban talált egy nagy lárvát, akkorát, amekkorát Bear Grylls is megirigyelt volna. A fához dörzsölte. Nem tudtuk mit akar. Kirepült a talajra és a lárvát a földhöz dörzsölte. A lárva fejét nyomta szét! Később megfigyeltük, hogy a lótetveket (lótücsök) is fej nélkül hordták.
Aztán megjelent UpApa! Örültünk :).
A beszállót sajnos nem használták, de a lessel nagyon bizalmasak voltak, nem vettem észre, hogy zavarta volna őket!











Közben sok más fajjal találkoztunk.
Egyik a bankának kitett beszállóra szállt. Ha jól gondolom, egy fiatal cigánycsuk, de nem vagyok benne biztos!

4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...