2012. augusztus 5., vasárnap

Végre

Ma ismét nagyon meleg volt. Reggeli órákban a lesben töltöttem az időt. A víz teszi a dolgát: vonzza a madarakat  Volt olyan pillanat, hogy egyszerre 4 madárfaj volt előttem. Sok faj képviselte magát, sajnos sokról nem sikerült képet készíteni.

csuszka (Sitta europaea) Eurasian Nuthatch

Végre sikerült olyan minőségű képet készíteni az itatónál, amit ettől a lestől elvártam. Az alany egy rozsdafarkú fióka lett. A kompozíció nem lett a legjobb, nem maradt felette hely. Sűrűn megjelennek a les körül, a szülők most reptetik őket. A kép készítése után mellé repült az anyja, aki átadott neki valami eleséget. Persze a fényképezőgépen ilyenkor jelenik meg a fényképezőgépen a BUSY felirat. Ilyenkor menti a gép a kártyára a sorozat képeit.

házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros) Black Redstart 

énekes rigó (Turdus philomelos) Song Thrush

Végre láttam fürdő csuszkát is! Eddig úgy tűnt nekem, hogy fél a víztől, csupán inni járt. De ma másképp történt. Egyből a víz közepébe vágta magát. 

csuszka (Sitta europaea) Eurasian Nuthatch

kék cinege (Parus caeruleus) Blue Tit

széncinege (Parus major) Great Tit 

széncinege (Parus major) Great Tit 

A nagy fakopáncs most is mutatkozott. Érdekes dolog, hogy már előre lehet sejteni, hogy milyen madár fog megjelenni az itatón, ha valaki ismeri a madarak hangját, illetve tudja, hogy melyik madár milyen zajt csap. Így voltam a fakopánccsal is. Már rég tudtam, hogy ott van a fejem felett. Hallatta jellegzetes tikk-tikk hangját, majd nekiállt mogyorót törni. A les feletti ágon szokta ezt az akciót elvégezni, erről rengeteg feltört mogyoró héj is árulkodik a talajon. Mostanában az itatónál üveg nélkül fotózok, mert elég sokat levesz a fényerőből. Egy álcahálót használok a gép és saját magam elrejtésére. Hirtelen mozgásokat így a madarak egyből kiszúrják, nem szabad kapkodni. Amikor megjött a fakopáncs, 40-45 fokot kellett az objektíven forgatni, hogy  a harkályos fa felé nézzen. Itt készült pár fotó, majd a madár elém repült, a víz elé. Ismét vissza kellett fordulnom ezzel a szöggel, de érdekes módon nem repült el ez az óvatos madár! Másfél méterre voltunk egymástól. 

nagy fakopáncs (Dendrocopos major) Great Spotted Woodpecker

nagy fakopáncs (Dendrocopos major) Great Spotted Woodpecker

nagy fakopáncs (Dendrocopos major) Great Spotted Woodpecker

nagy fakopáncs (Dendrocopos major) Great Spotted Woodpecker

nagy fakopáncs (Dendrocopos major) Great Spotted Woodpecker

nagy fakopáncs (Dendrocopos major) Great Spotted Woodpecker

8 megjegyzés:

  1. Na ez már igen!Nincs mese,venned kell egy gyorsabb kártyát!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Igen, nem ártana ezek szerint. Pedig SDHC...
      :)

      Törlés
    2. szia Balcsi!

      nem akarok okosnak tűnni, de én az 1000D-vel úgy tudtam javítani a helyzeten, hogy vettem egy gyorsabb kártyát. nyilván a proc ami a vázban azon nem lehet változtatni. asszem a végére egy 30mb/s-os lett a megoldás. kérlek kalapácsolj össze egy jobb vázat, és a tiéd a világ!
      üdv: Szabó

      Törlés
    3. Szia!
      Igen, ez egy jó megoldás. Bármint a kártya. A váz nem mostanában lesz soros. Most állványt szerzek be, mert kinevetnétek, ha tudnátok milyent használok:)
      Üdv:B

      Törlés
    4. szia Balcsi!

      ne hidd, ha helyben tartja a gépet akkor egy asztal lába is megteszi! én mostanában a fejjel vagyok bajba. két gimbalt már sikerült összácsolnom fémből, de egy kicsit nehéz lett! ha elfogadsz egy tanácsot, olyan állványt válassz, ami azt a szerelést is elbírja, amit ezek után fogsz venni. mert hiszem, hogy az év vége előtt szerepelni fog a blogban egy olyan post, ami egy új vázról szól! hajrá!

      Törlés
    5. Szia! Biztos nem lesz új váz, hacsak meg nem nyerem a lottót:) Persze ahhoz lottózni kellene. :)
      A mostani állványom fejjel együtt volt újonnan 10-12ezer pénz, ha egy kicsit a lábához érek, már arrébb is van a teteje.. Jó állvány lesz, jó fejjel. A fejet papír szerint 23 vagy 27 (nem emlékszem) kilóig lehet terhelni. Gimbal egyébként.
      Üdv:Balázs
      Ui: a Balcsit nem nagyon szeretem :)

      Törlés
  2. Valóban kitűnő a képminőség és szépek a fotók. A függöny mögött tényleg nem szabad kapkodni, ezt már én is megtanultam. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...