2012. december 9., vasárnap

Orvlövész?

Gondoltam az ölyves les után megnézem a kerti lesemet is, hogy az mennyire szuperál. Az elfogyott szotyi mennyiség alapján sejtettem, hogy már sok madár látogat. 
Vasárnap volt egy kis időm, hogy beüljek. 
Sok cinege, tengelic, zöldike, veréb volt előttem. Egyszer felbukkant egy fenyvescinege is, aminek nagyon örültem, mivel az előző szezonban egy sem volt!
Egyszer egy meggyvágó ült pár pillanatra az ágra, majd a talajon keresett magának való falatokat.
A madarak sokszor felriadtak, de az egyik ilyen felröppenés teljesen más volt. Egy karvaly árnyékát láttam meg, amint átsiklott felettem. A szomszéd udvarban leült, majd folytatta zsákmányszerző útját. Egy széncinege sebes fejjel járt, teljesen véres volt a bal fele. Azt hittem ez a ragadozó műve lehet, de lehet, hogy nem kell az ő számlájára írni. Hogy miért?
Két udvarral mellettünk egy férfi ezt mondta a kb 8-9 éves kislánynak: "Majd mi is teszünk ki csalit és könnyebb lesz!" Ezt akkor még nem tudtam mire vélni. Pár perc múlva légpuska hangot hallottam. Minden lövésnél a madarak úgy repültek fel előlem, mintha a karvaly csapott volna le. De nem, ők már ismerték ezt a  hangot. Egy férfi indult az udvar hátsó részébe, távcsöves légpuskával a kezében. Biztos voltam benne, hogy a madarakat lövi! A fák lombjára célzott állandóan. A kislány is vele volt sajnos. Sajnálom, hogy ilyenre tanítja, ahelyett, hogy elvinné kirándulni, vagy bármi A lesből próbáltam figyelni, de kikerültek a látóteremből ezért kijöttem a lesből és figyeltem. Ezt észrevették, mert visszamentek a udvar elejébe, ahol már nem láttam őket. Pedig meg akartam róla győződni, hogy mire lőnek, mielőtt lépek. 
Nem ezért fektetek energiát az itatásba/etetésbe/odú kihelyezésbe, hogy más lövöldözzön rájuk két udvarral arrébb. Félek, hogy a nyáron a szürke légykapó család eltűnéséhez is köze lehet. Ők a középső udvarban fészkeltek. Az itatómon nyáron volt kétszer is egy-egy döglött kék cinege, azok sem hinném, hogy hirtelen ott döglöttek volna meg ivás közben. Üvegnek repülés veszélye kizárt, mivel nincs üveg a lesben, ha nem vagyok ott... Még jelentkezem a témával.



A nagy vadász - távcsöves légpuskával:


5 megjegyzés:

  1. Én azt mondanám,menj át,és az állvánnyal verd szét a fejét!De szerintem a Völgyi Sanyi tudja a hivatalos eljárást!Én hosszú évek alatt szoktattam le a szomszédomat a vadászatról!Leginkább fenyegetéssel,mert a feljelentést nem veszik komolyan!Tudod nálunk csak a bűnözőknek vannak jogai!

    VálaszTörlés
  2. Mi lenne, ha békésen próbálkoznál? Hívd át őket a lesedbe - persze puska nélkül - és mutasd meg nekik a madarak szépségét közelről és életben. Talán működne...
    Szép a meggyvágód!

    VálaszTörlés
  3. Megbocsáss Endre,de aki etetéssel csalja puska elé a madarat,annak hiába mutatsz bármit!Az primitív,aljas szarházi!Én Balázs helyében békésen átmennék,és közölném vele,hogy utoljára lőtt madárra,különben kezét-lábát eltöröm!

    VálaszTörlés
  4. szia Balázs!
    szomorú történet az egyszer biztos!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...