2013. december 15., vasárnap

Ideges vércse

Már jó ideje (években mérve) telente szeretném a kékes rétihéját lefotózni. Sajnos még sose sikerült a lesem elé csalni. Telente minden alkalommal látok egy példányt a lesből, az elmúlt években egy hímet, idén egy tojó repked a gyep felett. Úgy döntöttem, hogy most már etetőanyagot viszek magammal. Hallal még sose próbálkoztam, itt az ideje! Vettem egy kárászt, hátha meghozza a szerencsémet. Közben sikerült egeret is beszerezni, amit a vércsének és a baglyoknak szánok. Ha már a baglyoknál tartok, leírom, hogy péntek este megpróbálkoztam velük, de kép nélkül mentem haza. Egy ideig jó látási viszonyok voltak, de hamarosan olyan köd borított mindent, hogy nem láttam a beszállót.  
Hogy ne vércsés képpel kezdjem a mai napról szóló bejezést, beszúrok egy dolmányos varjú képet  :)


Különös reggel volt ma, amikor elkezdett világosodni, egy madár hangját sem hallottam. Pedig ilyenkor már az ölyvek nagy hanggal szoktak átrepülni felettem. Nem baj, gondoltam úgysincs még elég fény, legalább akkor jönnek, amikor már lehet fotózni is. Addig a telefonon játszottam. Egyszer amikor felnéztem, a vércse ott ült előttem. Kezdetben idegesen viselkedett, mert dolmányos varjak repkedtek felette, vagyis a hal felett. Az alábbi videón ez az "idegeskedés" látható:Előkészítettem egy egeret, amit el is vitt, egyenesen a tetőre. Francba! A les tetejét múlt évben gyeptéglákkal terítettem be, hogy a vércse ne ott üljön. Ez be is vált, de azóta eltelt 1 év és a sok eső kimosta a gyeptéglákból a földet. 
Az egér elfogyasztása után visszaült elém, meglepően sokáig ücsörgött ma előttem. 
Sokszor a leshez repült, egyenesen oda, ahol az egereket szoktam kiadni. De pechje volt, mert nem volt nálam több. Csak két darabot vittem magammal, abból egyet megkapott, a másik meg - amire fel tudtam volna használni - megfagyott. Próbáltam a lyukon kidugni, a les elé esett a fűbe, mint egy kő.
Egy ilyen "lyukra repülés" látható az alábbi videón:Hol a beszállón, hol a les tetején ült a vércse. Egyszer a les előtetője alá nézett és meglátta saját tükörképét az üvegben. Innentől kezdett el igen csak idegesen viselkedni. Hangosan "kiabált", majd az üveg előtti párkányra ült és rugdalta az üveget.


A videón a vércse "mondja a magáét":Alaphelyzetben egy madárfotósnak az okozza a gondot, hogy hogyan csalogassa a madarat a fényképezőgépe elé. Sajnos nekem ma nem ezen kellett rágódnom, hanem azon, miként tudom távozásra bírni úgy, hogy ne tudja meg, hogy a lesben vagyok. Nem jutottam dűlőre, a vércse egyre zaklatottabbá vált. Nem volt mit tenni, kijöttem a lesből. A vércse elrepült. Azt gondoltam, ha már kint vagyok, akkor a "mirelit" egeret a beszállóra teszem, hátha a kékes rétihéja meglátja. Nem telt el két perc, megláttam a rétihéját ami egyenesen felém repült. Már elég közel volt, nyúltam is a gép felé, hátha leszáll! De mi történt? Az a vércse, ami látott pár perccel ezelőtt a lesből kijönni, rávetette magát az egérre. Készült pár kép, de sajnos ismét a les tetején evett... Ismét visszaült elém az egér után. Kicsit összevérezte a tollát vele.  Tollászkodott, elég nyugodtnak tűnt már.


A kékes rétihéja ismét felém tartott, de ekkor két dolmányos varjú kezdte el üldözni a levegőben. Ilyen nincs! 
A vércse párszor olyan mozgást csinált a csőrével, mintha ásítana. Az alábbi videón látható 0:57 mp-től:Hamarosan a vércse továbbállt. 
Egy varjú leszállt elém, a halat meg akarta kóstolni. De látszólag nem boldogult vele, mert pár perc után megunta. 
Nekem is indulnom kellett, 11:30-ra haza kellett érni. Összegezve mozgalmas nap volt, bár nem tudom, hogy ölyvet miért nem láttam egy darabot sem. Lehet, hogy valahol találtak egy tetemet és ott lakmároztak. 
Végül beszúrok egy képet, amin látszik a tojó rétihéja, bár elég messze volt, nagyot kellett vágnom a képből:


Ui: ha valaki tudja, hogy a youtube-ra feltöltött videók indexképe miért nem olyan színű, mint maga a videó kockái, legyen szíves írja meg nekem. Köszönöm!

2 megjegyzés:

 1. Csak ámulok és bámulok Balázs. Látom jól muzsikál a 600d. A RAW sorozat mennyire gyors, hogy látod? Lassan tervezgetem a váltást ;)
  Üdv: TOMI

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Igen, jól muzsikál. Nem tudnám megmondani a gyorsaságot, mivel kártyát is cseréltem. De lényegesen gyorsabb :)
   Nekem a képek zajosabbnak tűnnek, de ez gondolom a megnövelt pixelszámnak tudható be.
   Üdv:Balázs

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...