2012. április 29., vasárnap

Elüldözve...

A hosszú hétvége elejét a kiskunsági Böddi-széken töltöttük, felavattuk az új mobil lest. Erről a kalandról tartok most itt egy kis beszámolót:)
Mert kaland az volt. Az összes kép szinte elég nagy vágással készült, mivel a madarak nem nagyon kerültek a közelbe.

0. nap

Délután fél hatkor érkeztünk a területre. Azt hittem a Swift csomagtartója kicsi, de erre két bizonyítékot is szereztem. Első az volt, hogy a les és teljes felszereltsége befért az autóba, sőt még sok minden elfért volna. Második pedig az, hogy a madár megfigyelőtorony mellett lévő hodályból egy régi típusú swift indult. Semmi különös nem volt ebben, csupán annyi, hogy bégetett. :)
A csomagtartóban és a hátsó ülés helyén 4 nagy birka utazott. Az anyósülésen lévő személy kezében is volt valami kisebb állatféle :)

A lest most szereltük először össze élesben. Eddig csak saccolni tudtam, hogy mennyi idő a szerelése. Tévedtem, ráadásul elég nagyot. Inkább nem írom le hány órát töltöttünk el vele. Elhatároztam, hogy fejleszteni fogom, redukálva ezzel a szerelési időt. Megfogadom Balics Gábor emailben nyújtott ötleteit, kiegészítve pár sajáttal. Ez idő alatt a szúnyogok és egyéb apró vérszívók jól laktak belőlünk. A lábunk most is szörnyen néz ki, a viszketésről nem is beszélve.
A területről annyit leírnék, hogy viszonylag sok víz volt benne, a madárcsapatok szét voltak szóródva, nehéz volt látatlanba megmondani, hogy hova is érdemes felállítani a lest. 

1. nap

Korán ébredtem, izgatott voltam, sok madárhang jött a közelből. Az első madarat ehhez viszonyítva elég későn láttam meg. A távolban gólyatöcsök, gulipánok. Előttem semmi. Már kezdtem feladni, amikor egy billegető cankó közeledett. Nem voltam benne biztos, hogy a les mennyire zavaró/feltűnő a számukra. A billegető cankókat bizonyára nem zavarta, mert az egyik az üveg elé állt kb.10 cm-re és nézte a saját tükörképét. Sajnos amikor közeledett nem tudtam lefotózni, mivel nagyon gyors volt.

Billegetőcankó (Actitis hypoleucos)
Billegetőcankó (Actitis hypoleucos)
A távolban érdekes dologra lettem figyelmes. Egy piroslábú cankó nagy lármába kezdett, majd felemelte az ég felé szárnyait.

Piroslábó cankó (Tringa totanus)

Piroslábó cankó (Tringa totanus)
Ebben a pózban elkezdett mozogni, mintha táncolt volna. Hamarosan megjelent mellette egy másik madár is. A párzás nem jött a táncos lábúnak össze, amikor próbálkozott a párja elrepült kicsit arrébb. Hova? A les elé. De sajnos kicsit messzebb volt.


Ezután nyugalom következett, minden madár eltűnt. Mi meguntuk, elmentünk körülnézni, majd visszaültünk a lesbe. Pár perc múlva a szél a szikes tó irányából felénk kezdett fordulni, erőssége is nagyobb lett. Anita egyszer csak értetlenül nézett, hogy jön a víz egyre feljebb. Megnéztem én is és igen, egyre közelebb volt a víz széle a leshez! Vártunk, hátha véget ér a jelenség. Nem kellett sokat várni, csupán 10 percet, vagy még annyit sem. Amikor már a lest teljesen körbezárta, elkezdtünk pakolni. Fokozott tempóban. Két dologra tudtam gondolni: vagy a szél miatt nőtt meg a víz szintje, vagy a délen lévő halastavak vízét ráengedték a szikes tóra. Az alábbi két képen látszik, hogy mi is történt:


Mindent kimentettünk, a szélben élmény volt cipelni ezeket a nagy osb lapokat.
Úgy terveztük, hogy a második napot Dombóváron töltjük egy mocsár mellett. A lesállítás ideje és az, hogy kb 20 kép készült itt a Böddi-széken, nem hagyott nyugodni. Nem volt kedvem szétszedni, majd ismét összerakni. Telefonon megkértem az engedélyt plusz egy nap itt töltésére. A lest másik helyen állítottuk fel. Az iszapban azon a helyen sok madárnyom volt, valamint itt láttam reggel távcsövön keresztül a gulipánokat, gólyatöcsöket.A víz itt is magas volt. Majdnem a szélére tettük a lest. A szerelés már csak 25 perc volt, de amire minden elem, felszerelés oda került, addig eltelt két óra. A két helyszín között kb. 300-400 méter lehetett. A nap végén örültem volna egy naplemente fénnyel megvilágított fotózásnak, de a madarak nem jöttek. Csupán egy dankasirály volt kicsit távolabb:Dankasirály (Larus ridibundus)
2. nap

Reggel szomorúan tapasztaltam, hogy a víz 5-6 métert visszahúzódott. A cankófélék pedig általában ennek a vonalán mozognak. Ez a távolság viszont túl nagy a 200mm-es objektívemnek. Kívántam is magamban, hogy induljon el a szél, fújja ki felém a vizet, hiszen mi úgyis a tegnapi ár vonalán túl vagyunk. Reggel itt is elég nehezen indultak be a madarak. Még viccelődtem is, hogy átköltözünk-e valahova. Majd jöttek az apró parti madarak:


Billegetőcankó (Actitis hypoleucos)

Billegetőcankó (Actitis hypoleucos)

Billegetőcankó (Actitis hypoleucos)

Füstös cankó (Tringa erythropus)

Füstös cankó (Tringa erythropus)

Füstös cankó (Tringa erythropus)

Piroslábó cankó (Tringa totanus)

Piroslábó cankó (Tringa totanus)

Réti cankó (Tringa glareola)

Réti cankó (Tringa glareola)
Az üveg előtt a billegető cankók ismét a lesig futottak, egyikük megkerülte a lest. Egy barázdabillegető és egy seregély is közelről szemügyre vette az álcánkat. Aztán hirtelen minden elcsöndesült, eltűnt a nyűzsgés. de. 9:45 volt, megbeszéltük, hogy induljunk haza, úgyis sok idő a lest szétszerelni. Abban a pillanatban feltámadt a szél, csak most intenzívebben. 2 perc sem kellett, a víz a tegnapi határán volt. Maradni akartam, végre közeli képek is születhetnek. De amikor a víz túllépte a tegnapi szélét, már annyira mégsem akartam  maradni, hamar elkezdtünk pakolni. Víz vette már körül a lest, amikor az utolsó elemét, az alját emeltem fel. Amint megemeltem, a szél kikapta a kezemből (2x2 méteres 1cm vastag osb lap, sok merevítő léccel), pedig nem kicsi a súlya. Szaltózott egyet, majd ráesett a les többi oldalára. Egyik kicsit eltörött, de nem vészesen, könnyen javítható. Ebben a nagy szélben szedtük ki a csavarokat a lapokból, izgultunk, nehogy a víz körbezárjon minket. Összességében nagy kaland volt, de a szél elég rendesen keresztbe tett nekünk. A második nap így is nagy élmény volt. Majd legközelebb! 


4 megjegyzés:

 1. Hát ez kalandos lehetett!Még jó,hogy nem éjjel engedték rátok a vizet!

  VálaszTörlés
 2. Kalandos volt :)
  Utólag ezen rágódtam én is. De nem engedték, a szél fújta felénk :)

  VálaszTörlés
 3. Nem keveset dolgoztál a fotókért !!Türelem, és fényes lesz a siker!
  Gratulálok a kitartásodhoz!! Üdv Tibor

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Köszönöm szépen, igyekszem majd :)

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...