2012. június 19., kedd

Hívatlan vendég

Először is előre elnézést kérek mindenkitől, kicsit sok képet tartalmazó bejegyzés következik.
Ma Anitával szabadságon voltunk, korán kiültünk a lesbe. Nehezen indult a nap, bankáék még álmosak, vagy lusták voltak, nem valami nagy gyakorisággal jöttek a táplálékkal. Igen, jól írtam, többesszámban, mivel banka mama (UpAnya) már félig-meddig elhagyta a fiókákat, már ő is hordja az ennivalót. De azért még elég sok időt tölt az odúban is. Egy érdekes megfigyelésünk is volt. A madárfajról elterjedt hír, hogy az odút nem takarítják, a fiókák és a tojó is bent végzik el a dolgukat. Nálunk ez nem igaz! A tojó rendesen tisztítja a fiókák után az odút! Mai nap is nagyon sokszor láttuk, amint kidob egy ürülékcsomagot. De kint vannak a tojáshéjak is. Amint felkelt a nap, beindult az élet. 



Egy sordély csalogatta fiókáit, táplálta őket a les környékén.  Az alábbi képen az egyik fióka látható:


Majd rengeteg mezei veréb érkezett.   A les előtt 6 db pózolt, a les tetején meg fogalmam sincs, hogy hány darab volt, de nagy zajt csaptak :)
A les előtti verebek szinte mind egy szálig benéztek a banka odúba. Lehet elfelejtettem az előző bejegyzésben, de a hétvégén a cigánycsuk tojó is megszámolta meg van-e az összes bankafi. 



A banka előterében egy mezei veréb. Jól látszik a méretbeli különbség. Nagynak tűnik, de a lesből a bankát mindig nagyon aprónak látom. 




Ezt a képet Anita készítette:







Itt a kis képen annyira nem látszik, de UpAnya épp átveszi UpApától a falatot: 


 Itt ugyan az látható kinagyítva:




Végre a bankák felültek a beszállóra!
Igaz kb. 100-ból 2x, de akkor is. Most már fel lehet emelni az ágat, mert nagyon alacsony és valami vékonyabbra se ártana cserélni.




 Na és akkor a lényeg :)
Hétvégén hallottam, ahogy az egyik banka az 'upp-upp-upp' hangját hallatja. Nem igazán tudtam mire vélni a dolgot. Ugyebár a tojó az odúban ül, miért fedné fel a helyet mások előtt, a hím pedig szorgalmasan gyűjtöget, nem ér rá revírt jelölni. De akkor is a hímnek tudtam be a hangot, csak nem értettem. 
Ma viszont megoldódott a rejtély! Anita elment venni légyfogó szalagot, mert kibírhatatlan mennyiségű légy volt a lesben. Mielőtt megjött, újra hallottam az upp-upp-ot. Beült a lesbe és mondta, hogy óvatosan jött, látta mindkét bankát, egyik az úton, másik a kukoricásban van. Én furcsán néztem, mivel tudtam, hogy a tojó az odúban van. Ez csak egyet jelenthet! Van még egy pár banka a környéken! Pár perc múlva közelebbről is hallottuk a hangot. Meg is lett a hang forrása. És közeledett. A kivágott fatönköket járta végig. Odaért a leshez. Tőlünk és az odútól pár méterre upp-olt. Majd megtalálta az odú nyílását. Biztosak voltunk benne, hogy ez a banka nem a mi bankánk, teljesen más volt a viselkedése, meg talán kicsivel kisebb is volt. Az odú nyílásába nézett, majd felugrott. A memóriakártya meg pont megtelt. Ezt kétszer eljátszották a tojóval, majd a vendég banka tovább állt, de elég sokáig énekelt. A nap folyamán többször is hallottunk. Majd egyszer megint odajött a fatönkünkhöz. Van még rajta 2 db odúnak való nyílás. Mindkettőbe bemászott, amikor kint tartózkodott folyamatosan felállt a 'búbja'. De aztán megjött UpApa és elkergette. Kíváncsi leszek mi lesz ebből! Minden esetre kiraktam a  bankáknak szánt odút.
Két kép a "hívatlan vendégről":

Ő is az:











A most következő képek mutatják, hogy milyen meleg volt kint. A tojó már 1-2 percnél többet nem bírt ki az odúban:








Nagyjából ez a helyzet bankáéknál.

1 megjegyzés:

  1. Szia Balázs!!

    Nagyon szép sorozatot csináltál! Biztos elégedett voltál a nappal!:) sajna az én bankáim már ki is repültek , túl gyorsak voltak , csak kétszer 3 órát hagytak nekem !! Hátha lesz másodköltés!!!
    Gratulálok a fotókhoz!! üdv tibi

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...