2012. június 17., vasárnap

Ismét a bankákkal

Reggel korábban mentünk, talán fél hat lehetett. UpApa már szorgalmasan etetett. 
Különösebb történések nem voltak. Tegnap kikerült egy kisebb itató is. Madarat még nem láttam rajta, de még sok pocsolya van a környéken.







Ugyan ez a kép, kicsit merészebb vágással:





A cigánycsuk hím:





2 megjegyzés:

  1. Szia Balázs! Gratulálok, nagyon szép és hosszú munka eredménye lehet ez a sorozat... Szépek a képek is. Nagy vágyam nekem is ez a faj, de eddig nem találkoztam még vele, csak a hangját hallom néha. Hogy érdemes neki látni ha az ember bankát szeretne fotózni? Mire kell figyelni? (Privátban is beszélhetünk: dr.photomasz@gmail.com)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm szépen!
      A bankák fotózásában azért nekem sincs nagy tapasztalatom. Felénk annyira nem számít gyakori fajnak, mint mondjuk az alföldön. Igaz, az utóbbi két évben sok helyen megfigyeltem. Ezt a párt egy ideje figyeltem távcsővel, próbáltam behatárolni azt a területet, ahol mozognak. Készítettem egy odút, csak nem készült el időben. Volt egy fa, amire úgy véltem, hogy a költőhelyük lesz. Tévedtem, a bankák eltűntek. Legalábbis én nem láttam őket. Aztán múlt hétvégén megláttam őket véletlenül, könnyű dolgom volt, mert az odújuk mellé csak a les kellett. Ha ismét bankát kellene fotóznom, biztos a megfigyeléssel kezdeném, odúk telepítése ideális helyszínekre. Aztán egyet csak elfoglalnak idővel, ha vannak a területen bankák. Etetéskor van szerintem a legjobb lehetőség a fotózásra. Persze csak ésszel. Nekem is közelebb kellett volna mennem a 200-as obival, de nem tettem, nem akartam túlzottan közelre építeni a lest. Így is féltem, hogy megszokják-e. Amikor építettem, akkor vettem észre, hogy már kikelt pár fióka! Azonnal elpakoltam és figyeltem bizonyos időnként őket, hogy etetnek-e. Építés után 1-1.5 óra múlva még csak az odú előtt a földön álltak, néha felrepültek az odú fölé, majd vissza. Aztán kb 3-4 óra múltán néztem rájuk. Ekkor megnyugodtam, mert láttam őket beszállni az odúba. Azóta bizalmasak, nem félnek a lestől.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...