2012. augusztus 21., kedd

100...

A blog századik bejegyzéséhez érkeztünk. Mostanában nem sok időm volt a fotózásra, de azért néha akadt egy-egy fél órám a lesbe ülni. Az elmúlt 1-1.5 hét fotóiból válogattam párat. 
Az itatónál még mindig nagy a forgalom. Érdekességként leírom, hogy a téli etetők helyén pár elszórt napraforgó mag kikelt, majd kifejlődött. A csuszkák és cinegék meg vannak tőle őrülve. Egyik ablak előtt is volt egy etető, mely alatt a beton diletációjából egymás mellett 3 db napraforgó kelt ki. Itt a cinegéket szinte meg lehetne érinteni, olyan közel lehet hozzájuk menni. 
Az itatón készült pár fotó:

csuszka (Sitta europaea)  Eurasian Nuthatch
házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros) Black Redstart

nagy fakopáncs (Dendrocopos major) Great Spotted Woodpecker
Pár hete a bankás les átkerült az új helyére: az 'ölyvek birodalmába'. Nagyon sok itt az egerész, remélem télen ismét közelembe jönnek majd. Nem volt egyszerű a lest elcipelni odáig gyalogosan, de megoldottuk :)
Vasárnap elmentem kitenni pár beszállót és arra gondoltam, hogy mi lenne, ha ki is ülnék egy kicsit? Erre hétfőn reggel került sor. Ölyvből nincs hiány, de a les elé közvetlenül nem jöttek. egyik kb. 15 méterre egerészett tőlem. Volt olyan is, hogy egyszerre 3-an voltak. 

egerészölyv (Buteo buteo) Common Buzzard 
Közben seregélyek és bíbicek kergették egymást a les előtt, de csak távolabb szálltak le.

bíbic (Vanellus vanellus) Northern Lapwing  - seregély (Sturnus vulgaris) Common Starling

bíbic (Vanellus vanellus) Northern Lapwing

Az ölyvek figyelése közben egy kisebb testű madár szállt le a les tetejére. Nem tudtam, hogy mi lehet az, egészen addig, amíg át nem repült az előző nap kihelyezett beszállóra. Egy tövisszúró  gébics volt. Sok időt eltöltött ott, folyamatosan vadászott. Tücsköt, szöcskét, két alkalommal pedig darazsat fogott. A gyurgyalagoknál látott módon a fához dörzsölte a darazsakat, hogy a fullánkot eltávolítsa, majd ezután ette csak meg őket. Érdekes, hogy ez az ösztön bennük van.

tövisszúró gébics (Lanius collurio) Red-backed Shrike

tövisszúró gébics (Lanius collurio) Red-backed Shrike

tövisszúró gébics (Lanius collurio) Red-backed Shrike

tövisszúró gébics (Lanius collurio) Red-backed Shrike

tövisszúró gébics (Lanius collurio) Red-backed Shrike

tövisszúró gébics (Lanius collurio) Red-backed Shrike
Az ölyves lesbe való kiülés minden esetre jó volt olyan szempontból is, hogy a les pár hibáját megláttam. Például azt, hogy túl magas az ablak. Ha egy ölyv szállna be, akkor a háttér nem nagyon lenne elmosott. Majd ráveszem magam, hogy alulra is készítsek egy kitekintő nyílást, de a fentit is meghagyom, mert télen itt is szeretnék énekeseket etetni. 


4 megjegyzés:

  1. Szia Balázs!

    Ha a leshez közel összehúzol némi szénát, vagy száraz gazt, és rendszeresen szórsz alá egy kis kukoricát, akkor a pockok oda fognak szokni, és ha ott a pocok, oda jön az ölyv is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sanyi!

      Nagyon szépen köszönöm! Nagyon jó ötlet!!!
      Viszek is ki valamikor kis kukoricát.
      B

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...