2012. december 22., szombat

Vércse

Reggel az ölyves leshez érve azt tapasztaltam, hogy az énekeseknek kihelyezett napraforgó mind elfogyott. Kb. 10 kilónyit vihettem egy hete ki nekik. Ez jót és rosszat is jelenthet egyszerre. Biztos, hogy a héten sok madár volt a les előtt és egyben előfordulhat, hogy a madarak az üres etető tálcát látva tovább léptek a lesemtől. Nem tudtam, hogy lesznek-e vendégeim egyáltalán. Feltűnt az is, hogy az etető alatt megjelent jó pár egér/pocok járat és a beszállómon megjelent sok ragadozó ürülék. Ez viszont jót jelenthet.
Még nagyon sötét volt, amikor két ölyv átrepült a les felett és a mögöttem lévő fára repült. Azt kívántam magamban, hogy még várjanak kicsit a húsra repülés előtt, mert nem lehet még fotózni, olyan sötét van. Vártak is, egy teljes délelőttöt. Egész addig láttam őket, amíg haza nem indultam. Néha elrepültek, majd visszatértek.
Énekes madarakat hiába vártam. Egyszer egy veréb csapat repült az etetőre de hamar tovább álltak. Talán a ragadozóktól félhetnek? Nem tudom, de sokszor hallottam a széncinegék és a pintyfélék hangját. 
Nagy kócsagok érkeztek már korán reggel a les előtti gyepre. Sajnos távol voltak, értékelhető kép nem készült.
Viszont a les elé szállt egyik régen (kb 1 éve) fotózott ismerősöm: a vörös vércse. Szinte minden lesezés alkalmával láttam, hogy a távolban szitált, de felém nem jött. Ma viszont 3x is elém ült, meg párszor a les tetejére. Nagyon jópofa volt, ahogy a beszálló tetejéről leste a pockokat. Ezt sajnos képek nem adják vissza. Kár, hogy a gépemen nincs videó mód. Egy alkalommal az énekeseknek fenntartott beszálló szilárdabb részére ült, így sikerült róla igen közeli fotót is készíteni.  
Végül is ma a memóriakártyán olyan madárral térhettem haza, amire nem is számítottam. Nagyon ürültem neki. Tartottunk kis felújítást is a lesen. A les teteje alatti fekete fóliát levettem, mert közé költözött egy pocok család és ezért Anita nem mert beülni velem. Nem semmi fészket építettek, valamint elég rendesen raktároztak el a napraforgóból :)
Talán egy kicsi fény még jobban feldobta volna a mai napot!







2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép,főnyeremény egy ilyen vércse!
    Én mindig rakok ki "tartósélelmiszert",cinkegolyó,margarin stb.,ami ott tartja a madarakat,mert a magot akár egy durva szél is kisöpri!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen!
      Nem rossz ötlet, az itthoni etetőn vannak golyók is.
      B

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...