2012. január 29., vasárnap

Invázió

Ma kipróbáltam az énekes madaraknál egy újabb dolgot, amivel közel tudom őket csalogatni. Bementem egy horgász boltba, vettem két adag csontit. Kitettem a napraforgó mellé egy tálba. A cinege félék egyet-egyet csíptek belőle, de különösebben nem érdekelte őket a sok-sok mozgó légylárva. Inkább a dió és napraforgó volt számukra a vonzóbb. Sok időt nem is töltöttem a sátorban délelőtt. Délután amikor visszamentem láttam, hogy a csontik száma igencsak megcsappant. Egy csuszka elég közel repült hozzám, amikor az etetőben pótoltam a diót. Körbenéztem, több csuszka is volt a fákon. A sátorba ülve hamar megkezdődött a hajrá. A csuszkák meg voltak őrülve a csontiért, több is volt egyszerre az etetőn, olyan gyakran jártak vissza, mint a cinegék. Egy-egy alkalommal a csőrükben 6-7 csonti lehetett, amikor elrepültek. Sajnos kép nincs róluk, mert még nem volt kirakva függőleges beszálló a számukra. A vízszintes beszállóra is ráültek kétszer, amikor ott voltam, de sajnos lekéstem, gyorsak voltak. Következő alkalommal biztos ki lesz téve számukra egy függőleges mohás ág, amin jól mutathatnak. A vízszintes beszállóra való "felültetésre" is kitaláltam egy módszert, majd kipróbálom azt is.
A szokásos madárfajok jöttek ma is. A tengelicek szabályosan megszállták az etetőt. A talajon kb 10 db volt, az etetőn 2-3. Semmi más madarat nem engedtek fel. Még a csuszkára is "zsizsegtek", de azokat különösebben nem riasztotta el. 
Amikor kijöttem a sátorból már csak minimális számú lárva maradt (kb 10 db), még mindig mozogtak, nem fagytak meg. Szóval kedves fotós társak, próbálkozzatok ezzel Ti is, szerintem működőképes dolog a csuszkáknál :)













Végül egy barátcinegés kép, amit a háttér miatt tettem fel :)


8 megjegyzés:

  1. A tengelicek lenyűgözőek!Én abszolút szerencsétlen vagyok velük,pedig nagyon szeretném őket!

    VálaszTörlés
  2. Szia Balázs! Szuper jóóóó képek, és az ötlet is zseniális. Gondolkodtam már rajta én is, de megvalósítani sose jutottam el... A blogod indulásakor emlékszem, hogy a kertetekben próbálkoztál. Ez az etető is ott van?

    VálaszTörlés
  3. Gábor: köszi szépen. Eddig nekem sem volt velük szerencsém, ez az etetési szezon hozta meg őket nekem. Érdekes, hogy egy éve nem voltak, most meg rengeteg van. Múlt évben több fenyvescinege is volt, most egy sem...

    Tamás: köszi! Próbáld ki, szerintem nagyon jó! Remélem jövő hétvégén is szerencsém lesz, de akkor már felkészülve a beszállókkal. Igen, az etető egy családi ház kertjében van. A kert hátsó szomszédjában egy nagy parkos, fás rész van.

    VálaszTörlés
  4. Szuper sorozat és köszi a csontis ötletet is!
    Én eddig még csak lisztkukaccal próbálkoztam szerénynek mondható sikerrel.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen! Próbálkoztam én is nyáron lisztkukaccal, csak az volt a baj, hogy nem nagyon lehetett beszerezni a környékemen. Mindenhol hiány volt.
    Jó próbálkozást, remélem összejön :)

    VálaszTörlés
  6. Szia Balázs!! A fotók kiválók!!
    A nyáron felneveltem egy Tövisszúrót de azt mondták , hogy csontkukaccal ne etessem , mert bélgyulladást okoz a madaraknál. Így a komposztból ástam cserebogár lárvákat és azon erősödött meg. Remélem jól írtam és nem keverem a lisztkukaccal , de szerintem nem . Kérdezz meg egy hozzá értő embert ha gondolod! nehogy nagy legyen az elhullás!:):) Barátsággal Tibi

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Köszönöm szépen!
    Jó hogy írtad, mindenképp rákérdezek! Köszi

    VálaszTörlés
  8. Megkérdeztem ma a helyi csoport vezetőjét. Azt mondta, hogy nyugodtan lehet nekik adni. Van pár madár, ami nem tudja megemészteni.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...